Pridaj sa k nám na TPP. Máme miesto pre nových kolegov, ktorí chcú s nami nosiť ekologické zajtrajšky. Viac info tu

Aby sa tvoj košík nestratil,
prihlás sa do svojho účtu. Prihlás sa

Udržateľné tipy ~ #4 Plasty

Udržateľné tipy_4_Plasty

Plasty sú skvelým vynálezom ľudstva, o tom niet pochýb. Avšak, aj keď jednoducho riešia jeden problém každodenného života, nekonečné množstvo problémov vytvárajú.

Recyklácia plastov je náročná, a tak sa aj kvôli našej ľahostajnosti nachádza vo voľnej prírode – v riekach, oceánoch, pri lesných cestách či parkoch. Pri rozkladaní sa pretvára na mikroplasty, voľne pohybujúce sa v ovzduší. A tieto mikroplasty potom opäť vdychujeme či vypijeme v pitnej vode.

Dnes skonzumujeme za týždeň mikroplasty o hmotnosti 1 kreditnej karty (za týždeň je to 2 000 mikročastíc plastov, čo je približne 5 gramov).

Hlavným zdrojom plastov v ľudskom tele je voda – tá z kohútika i balená vo fľašiach. Pokiaľ ide o jedlo – zdrojom plastov je najmä pivo, soľ a morské mäkkýše. A v prípade vzduchu je viac mikroplastov v interiéri. Predovšetkým kvôli prachu v domácnosti a zo syntetických textílií.

AKO TO MÔŽEŠ ZMENIŤ?

Nakupuj bez zbytočných obalov

Pre niekoho základ, pre niekoho novinka. Ovocie ani zelenina naozaj nepotrebujú na prenesie domov každý svoj igelitový sáčok. Predstav si akú cestu prešli, kto všetko ich balil, koľko prachu je v ovzduší obchodu, exteriéru, a možno práve tieto paradajky niekto pár krát ochytá.  Takže sáčok ich naozaj hygienicky neochráni 🙂 Možno sa na teba pani predavačka sprvu škaredo pozrie – aj ona je iba človek a časom ju to už prestane rozčuľovať (pozn. z vlastnej skúsenosti, a pani predavačka dnes ľuďom pripomína, že nemusia banány baliť).

nosene_udrzatelnetipy_blog25Ak máš plastové vrecko/tašku

Snaž sa ju použiť čo najviac krát ako to je možné. To, že nevyzerá cool po pár použitiach nerieš. Viac cool je mať rád prírodu ako vizuálnu stránku plastového sáčku.


nosene_udrzatelnetipy_blog28Sklená/hliníková fľaša

Jednoduchá a ešte aj pekná. Nemusí stáť ani veľa peňazí. Napríklad ak si kúpiš minerálku Voss za 3 € – je v sklenej fľaši a fľašu môžeš používať, až kým ju nerozbiješ. A nie opäť, nie je sa za čo hanbiť. Mne sa páči napríklad páči táto:

Chceš sa o plastoch dozvedieť viac?

Pozri si tento dokument Plastic ocean

Nič nezmeškaj

Prihlás sa na odber noviniek, neboj nepošleme ti žiadne otravné e-maily.
Iba ti raz týždenne donesieme čo máme nové.

Prihlásiť