Pridaj sa k nám na TPP. Máme miesto pre nových kolegov, ktorí chcú s nami nosiť ekologické zajtrajšky. Viac info tu

Aby sa tvoj košík nestratil,
prihlás sa do svojho účtu. Prihlás sa

Ako sa starať o svoje oblečenie?

Ako sa starat o svoje oblecenie

Ešte predtým než prejdeme k tomu, ako sa starať o svoje oblečenie, povedzme si o tom, prečo je to dôležité. Prvá vec, ktorá Ti mohla napadnúť je, že vydrží dlhšie. Nejde iba o to, že ho môžeš dlhší čas nosiť ale o to, že ostáva krásne a nemusíš kupovať nové – čo bude šetrné pre tvoju peňaženku ale i pre životné prostredie.

Ako sa spomína v našom obľúbenom filme The Notebook (pri ktorom samozrejme nikdy neplačeme, všakže), “If you take care of things, they last.” Vo filme sa síce nerozpráva o oblečení, ale platí to ako o láske, tak aj o odeve.

Takmer každá vec v Tvojom šatníku potrebuje iné zaobchádzanie, pretože je z iných materiálov. O zložení a správnej starostlivosti sa môžeš dočítať na prišitom štítku. Je to ten, ktorý ťa často hryzie na koži.

Prikladám Ti sem vysvetlivky znakov, s ktorými sa na štítku môžeš stretnúť. Zdroj: https://www.candy-home.com/sk_SK/blog/co-znamenaji-symboly-na-etiketach-obleceni/

Ak odstrihneš štítok…

Hryzie ťa na koži a odstrihneš ho. Čo potom?
Jedna z vecí, ktorú som sa v #NOSENE naučila je šikovné rozpoznávanie materiálov. To však trvá nejaký čas. Môj tip na začiatok je podľa hmatu rozlíšiť z akého materiálu sú vyrobené kúsky – vlnu, kašmír, hodváb či satén dokážeš rýchlo odlíšiť od ostatných kúskov, ktoré sú vyrobené zo syntetických materiálov. Alebo ak to nezistíš po hmate, zistíš to v práčke, keď už bude neskoro…ale tomu sa budeme snažiť predísť aj pomocou tohto článku, kde sa ti pokúsim dať čo najviac “babských” tipov! 🙂

Teraz Ti dám zopár tipov, ktoré využívame u nás v NOSENE.

Nemaj strach, aj my sme sa párkrát popálili – alebo aj omylom zmenšili vlnené dámske svetre na detskú veľkosť 😅 Avšak chyby sú predsa najlepším učiteľom, no nie?

Medzi tie klasické tipy patria klasiky, ktoré už určite poznáš:

  • Pri praní trieď podľa farby.
  • Per pri nízkych teplotách (okrem bielej bielizne, tú per na 60 stupňov – lebo špinavé ponožky ťažko vyprať pri 30tke, že áno).
  • Vyhni sa nadmernému sušeniu v sušičke. 
  • Používaj jemné pracie prostriedky.
  • Oblečenie s potlačou pred praním prevráť naruby. 


A teraz k tým “babským” tipom:

  • Alphou a omegou každého prania a každej nepríjemnej škvrny je žlčové mydlo: škvrnu intenzívne trieme mydlom a následne operieme (dodatočne môžeme do bubna postrúhať trochu mydla, aby bolo oblečenie žiarivo čisté). Žlčové mydlo je super pomocníkom aj pri (pôvodne) bielych teniskách. Stačí ho naniesť na kefu na topánky a následne tenisky vyčistiť.
  • Skvelou koncentrovanou náhradou za aviváž sú voňavé pracie oleje. Stačí pár kvapiek a okrem voňavej bielizne budeš mať prevoňaný celý domov. A veľkou výhodou je, že oblečenie zostane voňavé omnoho dlhšie ako pri použití klasickej aviváže.
  • Ak máš čisté oblečenie, ale chceš ho mať čerstvo voňavé, stačí ho prestriekať avivážovým koncentrátom (ktorý si vieš kúpiť alebo vyrobiť doma – v pomere 1:2  zriediš aviváž s vodou a preleješ do rozstrekovača). Oblečenie netreba nadbytočne prať – chceme, aby sme ho zbytočne neopotrebovali a nezničili textilné vlákna.
  • Ak ti nestačí voňavá bielizeň z práčky, skvelým tipom sú voňavé guľôčky do sušičky, ktoré možno dostať v každej drogérii.

Špeciálna starostlivosť o špeciálne materiály

  • Pri praní bielizne je veľmi dôležité vedieť, čo vlastne perieš. Syntetické materiály (aj bavlnu) môžeš prať na bežných programoch, avšak treba si dať pozor pri prírodných materiáloch – kedy je potrebné prať na špeciálnych pracích programoch, ale aj s šetrnými pracími prostriedkami.
    Vlnu, kašmír či viskózu perieme na programoch vyhradených na pranie týchto materiálov – rozdiel je, že sa perie pri nízkych otáčkach v studenej vode, aby sa štruktúra materiálu nepoškodila. Treba si dať pozor i pri praní ľanových kúskov, ktorý sa pri praní zabeháva. Je dôležité dbať, aby prací prostriedok neobsahoval bielidlo, ktoré poškodzuje tkaninu. Napríklad pri našej kolekcii ĽANOVKA RENEWALS by NOSENE prikladáme k nákupu aj inštrukcie, ako sa o ľanové oblečenie starať, aby Ti robilo radosť čo najdlhšie.
    Pri praní hodvábnych a saténových kúskov postupujeme podobne ako pri praní vlny (viď. hore) a využívame program ručné pranie.
    Kožené či koženkové kúsky perieme na programoch s nízkou teplotou, pretože vysoká teplota pri praní by mohla nezvratne kúsok poškodiť. Avšak v tomto prípade odporúčame využiť služby čistiarne.

    Dôležité: ani jeden zo spomínaných materiálov nedávame do sušičky! Sušiť by sa mali nie zavesené na vešiaku, ale položené na vodorovnom povrchu.

Je dôležité prejavovať záujem o naše veci aj mimo pranie a sušenie. 

Záleží aj na tom ako ich skladujeme a pristupujeme k nepríjemnostiam, ktoré sa pri nosení oblečenia ľahko objavia. Žmolky, škvrny a diery. Tomu všetkému sa budem venovať v ďalšom článku nášho blogu a spoločne prídeme na to, že ani po tom čo nám na tričko kvapla paradajková omáčka, nič nie je stratené. 

A nezabudni, keď sa staráme o naše oblečenie, staráme sa sami o seba. Lebo ako by zaspievala Marika Gombitová, dúfame že platí múdrosť odveká a určite aj tieto šaty spravia z nás človeka.

Nič nezmeškaj

Prihlás sa na odber noviniek, neboj nepošleme ti žiadne otravné e-maily.
Iba ti raz týždenne donesieme čo máme nové.

Prihlásiť